Меню
Количка

Електрожени

Електрожен – видове и приложение

Сигурно сте се питали какво е електрожен и за какво се използва. Това е уред, с който се заварява метал и не трябва да се бърка с поялник. Поялникът се използва за по-крехки и фини предмети, каквито са проводниците. С електрожен можете да заварите метална врата или друго метално изделие. 


Ето кои са най-честите приложения за машини от този тип:


  • Машиностроене или корабостроене 
  • Строителство 
  • Монтаж 
  • Изработка и поправка на метални изделия 
  • Съединяване на тръби и тръбни инсталации 
  • Производство на уреди за селскостопанска дейност 

Целта на заваряването е да придаде здравина и издръжливост на изделието или конструкцията, която сте решили да изработите. Този вид съединяване на метални части гарантира, че те са свързани неразделно. Електрожен можете да използвате и за поправяне на метални конструкции или износени такива. 

Как се заверява с електрожен? 


Можете да използвате различни методи и начини. Най-честите са следните:


  • Ръчно електродъгово (РЕД) заваряване с обмазани електроди
  • МИГ/МАГ (метал-инертен газ/метал-активен газ)
  • ВИГ (волфрам инертен газ)

Това са основните начини за заверяване с електрожен, които са най-разпространени. Останалите са следните: газопламъчно, електросъпротивително, кондензаторно, плазмено, лазерно и т.н


Какви са условията, които предопределят избора на електрожен? 

От първостепенно действие е видът на метала, с който ще се работи, както и химическият му състав и физико-механичните действия. Можете да наблюдавате разлика и при чистотата или гладкостта на заваръчния шев. Тя  се определя от метода, който сте използвали при заваряване.

Също така, трябва да направите правилна преценка на обема на работата и времето, за което ще можете да я свършите. Ефективността зависи от това колко е стабилно електричеството. В това отношение инверторен електрожен на прав ток е за предпочитане.

Не на последно място, водещ фактор е и бюджетът. Завърчната машина не е хоби инструмент, който си купите за един път. Трябва да имате трезва преценка дали наистина ви трябва или просто ще бъде за еднократна употреба. Ако ще е за второто, то можете да наемете този уред на сносна цена и да си свършите работата.


Кой е най-често използваният електрожен? 

Най-често срещаният и използван уред за заверяване е електрожен с обмазани електроди. Използват се метални пръчки с различен диаметър, в зависимост от това какъв проект имате да извършите. Обмазката на електродиода е направена от прахообразни материали. Най-често съставът ѝ се състои от водно стъкло и други свързващи елементи.


Защо електроженът с обмазени електродиоди е най-често използваният? 

Лесно е да се обясни и причината се крие в опростената апаратура. При най-базовите модели тя работи само със заваръчен трансформатор и електроди. Не могат да се отрекат и минусите на РЕД методите – електродите лесно се овлажняват и затова винаги се работи със сухи пръчки. Ако заваръчният материал е с повече примеси, то той е неприложим за съединяване с тънки елементи.

За по-успешно регулиране на динамиката на дъгата, както и да се избегне залепване на електрода е за предпочитане да се използва инверторен електрожен с прав ток. 

Ако имате нужда от консултация или съвет при избор на уред, то не се притеснявайте да се свържете с нас! Ние сме насреща и заедно ще вземем решение, което да бъде най-доброто за вас. 

Този сайт използва "бисквитки" за да подобри предлаганите услуги. Чрез използването му вие се съгласявате с това.